POPRAVKA LAPTOPA: od 4.500 din
Kontakt Telefon
064 242 60 60
Adresa laptop servisa
Dimitrija Tucovića 128, Zvezdara, Beograd
Radno vreme
Pon - Pet: 10.30 h - 18:00 h
Subota (zakazivanje termina radnim danima)
Nedelja (servis ne radi)

Popravka laptopa

popravka laptopa

 

Najčešći kvarovi i popravke na laptopu

Popravka laptopa je usluga koju naš laptop servisni centar radi svakodnevno za sve modele laptopova: Asus, Apple, Acer, Dell, Gigabyte, Hp, Lenovo, Msi, Toshiba, Samsung, Sony. Oslonite se na iskustvo servisera a laptop centar BGD će vašem laptopu ukazati neophodnu i po potrebi hitnu pomoć.

Popravke se obavljaju nakon izvršene dijagnostike a u roku od par radnih sati za sitnije kvarove do nekoliko radnih dana kada je laptop pokvaren do te mere da je neophodna popravka matične ploče ili se raditi zamena elektronskih delova i čipova na istoj.

Cena popravke laptopa zavisi od vrste kvara ali postoji i cenovnik servisa laptopa gde su orijentaciono prikazane cene za pojedine usluge u servisu.

Ispod ćemo navesti najćešće kvarove na laptopovima kao i vrste popravke koje svakodnevno radimo u našem servisu laptopova Laptop Servis BGD.

Laptop neće da se upali

laptop se ne pali

Nema goreg momenta od onoga kada vam najviše treba ali laptop neće da se upali - uključi. Kada pritisnete dugme za paljenje ništa se ne dešava, ne svetle lampice, nema slike na ekranu. Odmah treba naglasiti da kada se sve lampice pale ili se ništa ne pali to nije ista stvar.

Prvo i najvažnije je da ne paničite. Najčešće su ljudi frustrirani jer odmah pomisle da su svi podaci na laptopu zauvek izgubljeni. To naravno nije tako, podaci su tu ali su u ovom trenutku samo nedostupni. Prvo treba biti siguran da je napajanje odnosno laptop punjač ispravan a ako jeste onda treba proveriti ili zameniti DC konektor. Takođe, vaš laptop je verovatno pretrpeo neki softverski ili hardverski kvar koji će biti rešen kada se uradi reinstalacija sistema, a za to vreme, pozovite naš laptop servisi ne preduzimajte ništa u šta niste sigurni.

Laptop se pregreva - kuler se ne vrti

pregrevanje laptopa

Šta je kuler a šta ventilator ? Postoji bitna razlika između ova dva dela i to: kuler je sklop koji čine ventilator i hladnjak (cevovod) poznatiji kao "heatsink", dok je ventilator kao što mu samo ime kaže samo rotirajući deo koji ima svoju elektroniku i konektor.

Kada uključite laptop kuler se ne vrti ili je bučan, odnosno preterano se čuje ili se uopšte ne okreće pri čemu postoji opasnost da će doći do pregrevanja elektronike na matičnoj ploči. Ništa strašno ali trebate odmah reagovati. Ventilator služi da bi topao vazduh iz unutrašnjosti kućišta na laptopu i računaru izvukao u spoljašnju sredinu. Ako to ne radi, onda vreo vazduh ima tendenciju da ošteti čipove na matičnoj ploči i dovede do dijagnoze da je "pokvarena matična ploča".

S druge strane, ako je ventilator prebučan, onda postoji problem koji se u računarskoj praksi često sreće i rešava se sistematski. Mora se uraditi reparacija ili zamena kulera, čišćenje laptopa, zamena termalnih pasti na svim čipovima.

Naš laptop servis vrši 100% uspešno reparaciju kulera za laptopove i računare tako što ili menja motor, osovinu i propeler koji se tokom vremena obavezno deformišu. U principu, ovaj posao je za nas rutinski i bilo koji problem bude rešen u istom danu.

Laptop ne podiže operativni sistem

pao sistem

Laptop neće da podigne sistem, Windows se ne pokreće, čak iako je hard disk / SSD ispravan 100%. Ako postoji problem na matičnoj ploči, RAM memorije nisu dobre, ili je neki drugi hardver u problemu, takođe može praviti problem kod podizanja sistema. Svakako da nenajavljeno, u bilo kom momentu može doći situacije poznatije kao "pao sistem". Sistem može pasti zbog mnogo razloga, bilo hardverskih ili softverskih uzročnika. Ako laptop neće da podigne sistem onda za to sigurno postoji opravdan razlog.

Ukoliko vam se desi neprijatnost da vam se po podizanju sistema pojavi plavi ekran sa sitnim slovima, poznatiji kao (BSOD - blue screen), onda obavezno sumnja pada na neki kvar na matičnoj ploči. Problem može nastati zbog pogrešnog drajvera koji je u međuvremenu instaliran, zbog kvara na grafičkoj karti, kvar na hard disku, RAM memorija ima problem ...itd. U svakom slučaju, popravka ne bi trebalo da je komplikovana ali je potrebno da se uradi stručna dijagnostika ispravnosti matične ploče. U narednih par primera pokušaćemo da vam približimo moguće opcije za popravku na osnovu vrste kvara na kompjuteru.

Tastatura ne reaguje - preskaču slova

pokvarena tastatura

Tastatura na laptopu je stalno opterećena i podložna kvaru. Najčešće su za kvar na tastaturi krivi sami vlasnici jer nepažnja, prosipanje tečnosti, kafe, soka, piva, vode dovodi do problema koji se nekada mogu rešiti čišćenjem tastature a vrlo često zamenom iste. Takođe i prašina i pepeo mogu napraviti problem pa pojedina slova preskaču ili se teško kuca - potreban je veći pritisak na tastere. Pojedinačna zamena tastera je moguća samo u slučaju da nisu oštećeni nosači. Treba imati u vidu da kada se tečnost prolije preko tastature veoma često ode i na matičnu ploču laptopa. U tom slučaju dolazi do težih kvarova koji se teško otkrivaju ali naš laptop servis ima sve mogućnosti za ispitivanje i servis matične ploče.

Kada je tastatura na laptopu neispravna, onda se često dešava da se sistem ne podiže kako treba. Takođe postoje i drugi simptomi pa je u tom slučaju neophodno zameniti kompletno tastaturu. Da li će se ugraditi nova ili polovna sve zavisi od vlasnika. Garancija je ista.

Laptop sporo radi

laptop se usporio

Kada primetite da je vaš laptop postao sporiji u odnosu na ono kako ste navikli onda postoji problem a uzrok usporenju može biti raznolik. Pre svega, usporenje je najčešće softversko - Windows je zabagovao, povukao je neke apdejte ili je možda virus napao sistemske fajlove. Drugi uzrok može biti i problem sa hard diskom / ssd diskom. Pojava bad (loših) sektora uglavnom se manifestuje kao sporo podizanje i gašenje sistema, često se prikazuje plavi ekran sa porukom da je hdd oštećen i da ga je potrebno zameniti. Naš servis će proceniti da li je potrebna zamena hard diska ili ssd diska ili je moguća popravka. Ukoliko nema previše loših sektora onda je sasvim moguće osposobiti disk da nastavi svoju funkciju zapisivanja i čuvanja informacija. U svakom slučaju, ovo je prvi znak da je potrebno podatke bekapovati na drugi hdd kako ne bi kasnije moralo da se radi spašavanje podataka.

Softverski problemi se rešavaju brže, brisanje virusa, optimizacija sistema a u krajnjem slučaju se radi i re-instalacija sistema.

Laptop se ne puni i baterija ne drži struju

laptop baterija loša

Kada se laptop ne puni i batrija ne drži struju, iako smo sigurni da je baterija ispravna, razlog tome je najčešće oštećen ili potpuno dotrajao ulaz-konektor DC. DC konektor ima zadatak da prihvati ulazni džek od punjača i na taj način do matične ploče i baterije dovede potrebnu struju za punjenje baterije i normalan rad laptopa. Najčešće se radi o struji u rasponu od 16 - 20 V, pri čemu se jačina struje kreće od 2 - 5 A.

Prvo i osnovno pravilo je da čim primetite da postoji problem sa punjačem, nikako na silu ne gurate u DC konektor na laptopu ili pod uglom "hvatate" na foru punjenje. Ako ovo radite, rizikujete da napravite kratki spoj i trajno oštećenje matične ploče laptopa. Naš laptop servis poseduje sve vrste konektora punjenja za sve modele laptopova i uglavnom se zamena obavlja u roku od pola sata.

Polomljene šarke - pukla je plastika

laptop šarke

Veoma često se dešava da se šarke laptopa polome, pri čemu se i plastika ili polomi ili deformiše. Ništa ređe nije ni oštećenje flet kabla pa zato nema slike na ekranu ili se pojavljuju štrafte, linije, ekran treperi ... itd.

Naš laptop servis radi profesionalnu reparaciju kućišta - ne klasično lepljenje dvokomponentnim lepkom jer je onda nemoguće rastaviti laptop kada je potrebno recimo čišćenje

Šta vi možete da uradite kako bi ste možda sami popravili laptop ? Izvadite bateriju iz laptopa, držite dugme za paljenje 60 sekundi. Pustite dugme i prikačite laptop samo na punjač. Pokušajte da startujete laptop samo sa punjačem. Ako ovo ne uspe, vaš laptop mora u servis za laptopove na dijagnostiku.

Slična situacija je i kod desktop računara. Ako nema slike na ekranu, prvo proverite da li je vaš monitor ispravno povezan i uključen. Dešava se da iako treperi plava lampica monitor ne prima signal od računara ili je u kvaru primarno napajanje na samom monitoru. Trebalo bi da vaš kompjuter prikopčate na drugi monitor. Dalje treba proveriti RAM memoriju, grafičku kartu, procesor i utvrditi da slučajno nema naduvenih kondenzatora u regiji oko napajanja, grafičke i procesora.

Naš laptop servis sve preliminarne osnovne-kratke dijagnostike na laptopu radi besplatno. Znači, osnovna dijagnostika matične ploče koje ne zahteva dublju analizu elektronike se ne plaća. Međutim, ako je neophodno da se pribave određeni delovi za laptop kako bi se uopšte krenulo sa testiranjem, dijagnostika se palaća po ceni već od 1.500 dinara. Cena popravke matične ploče se kreće već od 4.500 dinara i orijentaciono se popravka matične ploče završava u roku od 2-7 radnih dana. Na sve popravke naš servis daje garanciju. Ugrađujemo isključivo nove delove osim ako klijent ne odluči drugačije i pristane na svoju ruku da se koriste polovni laptop delovi !