POPRAVKA LAPTOPA: od 4.500 din
Kontakt Telefon
064 242 60 60
Adresa laptop servisa
Dimitrija Tucovića 128, Zvezdara, Beograd
Radno vreme
Pon - Pet: 10:00 h - 18:00 h
Subotom 10:00 h - 15:00 h
Nedeljom samo brzi servis

Popravka laptopa

popravka laptopa

 

Najčešći kvarovi na laptopu i popravka laptopa

Popravka laptopa je usluga koju naš laptop servis radi svakodnevno za sve modele laptopova: Asus, Apple, Acer, Dell, Hp, Lenovo, Msi, Toshiba, Samsung, Sony.

Popravke se obavljaju nakon izvršene dijagnostike a u roku od par radnih sati za sitnije kvarove do nekoliko radnih dana kada je laptop pokvaren do te mere da je neophodno servisirati matičnu ploču ili komponente na njoj..

Cena popravke laptopa zavisi od vrste kvara ali postoji i cenovnik servisa laptopa gde su orijentaciono prikazane cene za pojedine usluge u servisu.

Ispod ćemo navesti najćešće kvarove na laptopovima kao i vrste popravke koje svakodnevno radimo u našem servisu laptopova Laptop Servis BGD.

Laptop neće da se upali

laptop se ne pali

Najstrašnija stvar koja se može dogoditi vašem laptopu je da laptop neće da se upali - uključi. Kada pritisnete dugme za paljenje ništa se ne dešava, ne svetle lampice, nema slike na ekranu. Kada se sve lampice se pale ili se ništa ne pali to nije ista stvar.

Prvo i najvažnije je da ne paničite. Najčešće su ljudi frustrirani jer odmah pomisle da su svi podaci na laptopu zauvek izgubljeni. To naravno nije tako, podaci su tu ali su u ovom trenutku samo nedostupni. Prvo treba biti siguran da je napajanje odnosno laptop punjač ispravan a ako jeste onda treba proveriti ili zameniti DC konektor. Takođe, vaš laptop je verovatno pretrpeo neki softverski ili hardverski kvar koji će biti rešen kada se uradi reinstalacija sistema, a za to vreme, pozovite naš laptop servisi ne preduzimajte ništa u šta niste sigurni.

Laptop se pregreva - kuler se ne vrti

laptop kuler

Kada uključite laptop kuler se ne vrti ili je bučan, odnosno preterano se čuje ili se uopšte ne okreće pri čemu postoji opasnost da će doći do pregrevanja elektronike na matičnoj ploči. Ništa strašno ali trebate odmah reagovati. Najpre Kuler služi da bi topao vazduh iz unutrašnjosti kućišta na laptopu i računaru izvukao u spoljašnju sredinu. Ako to ne radi, onda vreo vazduh ima tendenciju da ošteti čipove na matičnoj ploči i dovede do stanja "pokvarena matična ploča".

S druge strane, ako je ventilator prebučan, onda postoji problem koji se u kompjuterskoj praksi često sreće i rešava se sistematski. Mora se uraditi reparacija ili zamena kulera, čišćenje laptopa, zamena termalnih pasti na svim čipovima.

Naš laptop servis vrši 100% uspešno reparaciju kulera za laptopove i računare tako što ili menja motor, osovinu i propeler koji se tokom vremena obavezno deformišu. U principu, ovaj posao je za nas rutinski i bilo koji problem bude rešen u istom danu.

Laptop neće da digne sistem

laptop ne podize sistem

Laptop neće da podigne sistem posle instalacije, čak iako je hard disk ispravan 100%. Ako postoji neki sitan problem na matičnoj ploči koji može biti ili hardverske ili softverske prirode, onda može doći do fenomena poznatijeg kao "pao sistem". Sistem može pasti zbog mnogo razloga ali ovde nas zanima konkretno matična ploča i zašto se sistem ne startuje kako treba? Ako laptop neće da podigne sistem onda za to sigurno postoji razlog.

Instalacija sistema je proces koji traje sat-dva vremena i u kome se na hard disku laptopa ili bilo kog računara smeštaju svi potrebni drajveri i softverski podaci i aplikacije kako bi laptop mogao raditi bez problema. Važno je znati da na instalaciju sistema nema garancije - to znači da kada ste dobili laptop sa instaliranim sistemom Windows ili bilo koji drugi, nemate pravo da reklamirate servisu bilo šta jer ste dužni da softver sami čuvate od napada virusa i bilo kojeg drugog štetnog softvera.

Ukoliko vam se desi neprijatnost da vam se po podizanju sistema pojavi plavi ekran sa sitnim slovima, poznatiji kao (BSOD - blue screen), onda obavezno sumnja pada na neki kvar na matičnoj ploči. Problem može nastati zbog pogrešnog drajvera koji je u međuvremenu instaliran, zbog kvara na grafičkoj karti, kvar na hard disku, RAM memorija ima problem ...itd. U svakom slučaju, popravka ne bi trebalo da je komplikovana ali je potrebno da se uradi stručna dijagnostika ispravnosti matične ploče. U narednih par primera pokušaćemo da vam približimo moguće opcije za popravku na osnovu vrste kvara na kompjuteru.

Laptop se stalno restartuje

zamrzavanje racunara

Zamrzavanje Windowsa, Linux i MAC sistema na laptopu i računaru najčešće ukazuje na softverski problem. Tu se pre svega misli na razne viruse, trojance, malware, spyware ... itd., koji umeju da oštete bitne sistemske fajlove operativnog sistema i na taj način dovedu do povremenog friziranja, kočenja, seckanja pa i restartovanja računara..

Drugi i ozbiljniji je – hardverski problem. Računar se pregreva i zbog toga se stalno restartuje, koči, baguje. Neretko se dešava da se čuje i pištanje iz unutrašnjosti kućišta koje prestaje tek kada ugasimo računar.

Nestabilnost laptopa i desktop računara usled pregrevanja je čest problem i mora se hitno rešavati. Postoji više grešaka u hardveru koje mogu dovesti do zamrzavanja (friziranje) računara. Loše napajanje, grafička karta, procesor pa čak i hard disk / ssd disk mogu izazvati ovakav problem. Naš servis je opremljen za modernu dijagnostiku kvara i potrebno je od 1-3 radna dana da bi se otkrio kvar, odnosno uzrok problemu.

Laptop je postao spor

spor računar

Moj računar radi sporo, posato je spor i treba mu mnogo vremena da podigne sistem, a kada ga podigne opet radi sporo. Gašenje je prersporo ili se uopšte ne može ugasiti normalno već moram držati dugme za paljenje 10-ak sekundi da bi se laptop/PC ugasio. U čemu je problem ? Pa, prvo i najosnovnije je da se proveri i očisti od eventualnih virusa i nepotrebnoh fajlova. U tu svrhu se koriste vrlo često programi kao što je CCleaner ali i mnogi drugi.

Računari vremenom postaju spori i zbog hardverskih problema jer se elementi na matičnoj ploči troše. U tom cilju se vrši test matične ploče kako bi se videlo da li eventualno postoji neki skriveni problem koji treba rešiti..

Dešava se i da potpuno nov laptop ili kućni, stabilni, desktop računar pa i tablet postanu spori zbog problema softverske i hardverske prirode..

Laptop se ne puni i baterija ne drži struju

Kada se laptop ne puni i batrija ne drži struju, iako smo sigurni da je baterija ispravna, razlog tome je najčešće oštećen ili potpuno dotrajao ulaz-konektor DC. DC konektor ima zadatak da prihvati ulazni džek od punjača i na taj način do matične ploče i baterije dovede potrebnu struju za punjenje baterije i normalan rad laptopa. Najčešće se radi o struji u rasponu od 16 - 20 V, pri čemu se jačina struje kreće od 2 - 5 A.

Prvo i osnovno pravilo je da čim primetite da postoji problem sa punjačem, nikako na silu ne gurate u DC konektor na laptopu ili pod uglom "hvatate" na foru punjenje. Ako ovo radite, rizikujete da napravite kratki spoj i trajno oštećenje matične ploče laptopa. Naš laptop servis poseduje sve vrste konektora punjenja za sve modele laptopova i uglavnom se zamena obavlja u roku od pola sata.

Laptop je mrtav

laptop mrtav

Ako uključite laptop - računar i na ekranu neće da prikaže sliku, iako se čuje da u pozadini radi, razlog tome može biti više problema. Prvo posumnjamo na displej, zatim na flet kabal i na kraju na grafički čip. Ne morate odmah biti nervozni jer verovatno postoji lek za ovaj problem.

Kod laptopa koji se koristi dugo bez čišćenja najčešće dođe do oštećenja grafičkog čipa. Grafička karta može stradati zbog više razloga od kojih je samo jedan konstatno pregrevanje. Problem sa flet kablom može izazvati kvar na grafičkom čipu ali i oštećen DC konektor može dovesti do toga.

Šta vi možete da uradite kako bi ste možda sami popravili laptop ? Izvadite bateriju iz laptopa, držite dugme za paljenje 60 sekundi. Pustite dugme i prikačite laptop samo na punjač. Pokušajte da startujete laptop samo sa punjačem. Ako ovo ne uspe, vaš laptop mora u servis za laptopove na dijagnostiku.

Slična situacija je i kod desktop računara. Ako nema slike na ekranu, prvo proverite da li je vaš monitor ispravno povezan i uključen. Dešava se da iako treperi plava lampica monitor ne prima signal od računara ili je u kvaru primarno napajanje na samom monitoru. Trebalo bi da vaš kompjuter prikopčate na drugi monitor. Dalje treba proveriti RAM memoriju, grafičku kartu, procesor i utvrditi da slučajno nema naduvenih kondenzatora u regiji oko napajanja, grafičke i procesora.

Naš laptop servis sve preliminarne dijagnostike radi besplatno. Znači, osnovna dijagnostika matične ploče koje ne zahteva dublju analizu elektronike se ne plaća. Međutim, ako je neophodno da se pribave određeni delovi za laptop kako bi se uopšte krenulo sa testiranjem, dijagnostika se palaća po ceni već od 1.500 dinara. Cena popravke matične ploče se kreće već od 2.500 dinara i orijentaciono se popravka matične ploče završava u roku od 2-7 radnih dana. Na sve popravke naš servis daje garanciju. Ugrađujemo isključivo nove delove !