BRISANJE VIRUSA: od 1.500 din
Kontakt Telefon
064 242 60 60
061 317 36 81
Adresa laptop servisa
Dimitrija Tucovića 128, Zvezdara, Beograd
Radno vreme
Pon - Pet: 10:30 h - 18:00 h
Čišćenje virusa na laptopu je komplikovan posao i ne postoji 100% ZAŠTITA OD VIRUSA! Samo se redovnim održavanjem sistema i ažuriranjem Windowsa mogu preuprediti napadi sa strane, ali su i navike korisnika takođe od suštinskog značaja u očuvanju bezbednosti. Sve potrebne informacije u vezi zaštite laptopa od virusa možete dobiti od naše tehničke podrške ali i na našem blogu - Svet laptopova

Čišćenje virusa na laptopu

čišćenje virusa na laptopu

Čišćenje virusa sa laptopa se obavlja pre same infekcije ali i nakon što se virus uvuče u operativni sistem laptopa. Računarski virusi su programi posebno prilagođeni da manipulišu osnovnim funkcijama sistema, a da pri tome mogu biti i nevidljivi za antivirusni program. Naš laptop servis ima veliko iskustvo u uklanjanju svih vrsta virusa i pretnji sa interneta.

Čišćenjem laptopa od virusa se generalno ubrzava operativni sistema ali je uvek ovaj proces mač sa dve oštrice zbog samog rizika od "pada sistema". Zadatak virusa, generalno jeste da korisniku oteža rad na računaru, ometa manipulaciju funkcijama računara, krađa podataka, posmatranje ponašanja (monitoring) kroz razne keyloger varijante.

Brisanje virusa antivirusnim programom

Brisanje virusa obavljamo antivirusnim programom koji je u datom momentu najpogodniji. To znači da se ne oslanjamo isključivo na jedan - najbolji antivirus već kombinujemo više AV programa kako bi efekat brisanja bio 100%. Napomena: Brisanje virusa ne obuhvata eventualni bekap podataka odnosno spašavanje podataka sa sistemske particije (najčešće C). Bekap podataka se naplaćuje dodatno u zavisnosti od količine podataka po ceni već od 1.500 din.

Računarski virusi su danas postali veliki problem. Prevashodno se misli na ugroženu bezbednost, jer se korišćenje laptopa i desktop računara koji je zaražen nekom vrstom virusa rizikuje privatnost. To praktično znači da ako ste osoba koja računar koristi za poslovne svrhe, sa gomilom važnih podataka: kontakti, mejlovi, šifre (pasvordi, lozinke), poverljivi dokumenti ... itd., rizikujete da budu zloupotrebljeni u bilo kom momentu.

Takođe ako vam računar ili laptop služi za čuvanje ličnih podataka i osetljivog sadržaja (slike, video snimci, privatni razgovori ...itd) takođe mogu biti ukradeni bez vašeg znanja i objavljeni na internetu mimo vašeg znanja.

U svakom slučaju se treba boriti protiv zaraze, odnosno protiv inficiranja računara računarskim virusima.

Ovde ćemo samo ukratko objasniti najosnovnije pojmove, zadatak, funkciju i namenu virusa kao i način zaštite od virusa na laptopu/PC računaru, tabletu, telefonu ...

Virusi na laptopu

Računarski virusi su mali računarski programi koji se bez dozvole i znanja korisnika neometano šire po računaru, sa određenim ciljem koji može biti bezopasan ali i veoma opasan po softver i hardver računara. Virusi imaju sposobnost da se umnogostručuju, i da bukvalno zaraze svako mesto na hard disku. Zbot takve osobine su računarski virusi i dobili svoj naziv.
Virusi imaju mogućnost da zaraze svaki fajl (datoteke) koja nosi neki programski kod i na taj način ta datoteka može biti bitno izmenjena pa čak i potpuno izbrisana od strane virusa. Često korisnici ovu osobinu virusa smatraju kao da (virus jede fajlove). Autor virusa je ljudsko biće (na primer haker) koji smišlja način na koji će se njegov virusni program uvući u određeni računar, kako da zaobiđe zaštitni zid (firewall), kao i antivirusni program a zatim da se neopaženo integriše u operativni sistem (OS) i dalje izvršava svoj zadatak (recimo špijuniranje, monitoring kucanja na tastaturi, kopiranje datoteka i slanje nazad autoru virusa ...itd).

Virusi se pokreću ciljano i tačno po određenim pravilima koje im je njihov autor zadao i to na dva načina:

 1. Nesvesnim postupkom korisnika računara (klikom na određenu reklamu ili pokretanjem programa zaraženog virusom).
 2. Automatski ako je datoteka tempirana vremenski (virus se aktivira u tačno određeno vreme, određeni datum, minut ... itd.)


Virusi su u novije vreme podeljeni na nekoliko klasa u zavisnosti od načina na koji inficiraju računar:


1. Boot sektor virusi (napadaju deo hard diska koji je rezervisan za učitavanje operativnog sistema),


2. File Infector (program virusi). Ovi virusi mogu biti izuzetno destruktivni a njiohvo uklanjanje je malo teže. Ovi virusi se aktiviraju pokretanjem nekog već zaraženog programa a napadaju izvršne programske fajlove, pri čemu mogu bitno izmeniti njihov sadržaj.


3. Macro virusi napadaju neke poznate programe ( na primer Word i Excel ). Ovi mali virusi se lako razmnožavaju čak i unutar istog dokumenta. Macro virusi se pokreću pokretanjem zaraženog programa.


4. Internet virusi (e-mail virusi) se razmnožavaju putem mejl poruka. Dovoljno je da postoji samo jedna zaražena email adresa i čitav email nalog može biti zaražen.

5. Računarski virus je je u stvari program koji može biti potpuno nezavisan i za njegovo pokretanje nije nužno da se pokrene određeni program. Najčešće se u novije vreme ovi virusi manifestuju u vidu poruke na ekranu (kupi virus, vaš računar je zaražen, prati vas fbi, crvene treptuće poruke da će vam svi podaci biti izbrisani ako ne kliknete na "plati" da vam otključamo računar ...itd). Takođe, računarski virusi su sposobni da izvrše i izmene ili brisanje neke važne datoteke. Dešava se da virus može pozivati sam sa Skype-a, Viber-a. U principu virus se može ponašati vrlo slično čak i isto kao računarski program (kamufliranje) pa je nekada za njegovo otkrivanje potrebno uložiti mnogo napora.


Šta virus želi da postigne ?

 1. da se virus brzo širi
 2. da se virus teško detektuje od strane antivirusa
 3. da odbrana od virusa bude što komplikovanija a njegovo uklanjanje nemoguće

  Nećemo ovde objašnjavati kroz koje faze jedna virus prolazi tokom perioda od svog nastanka do izvršenja zadatka ali generalno virus postoji od momenta kreriranja do momenta kada se aktivira i ako bude uhvaćen (detektovan) od strane odgovarajućeg antivirusa i obrisan.

  Najpoznatiji tipovi virusa su: paraziti, stalno prisutni u operativnoj memoriji, boot sektor, stealth i polimorfni. Paraziti se uvek nalaze kao deo nekog izvršnog programa. Stalno prisutni virusi u memoriji su obično deo nekog sistemskog programa i inficiraju sve programe koji se izvršavaju. Bootsektor virusi inficiraju glavni boot slog (master boot record) i šire se nakon podizanja sistema sa diska. Stealth virusi su posebno projektovani da budu nevidljivi prilikom detekcije od strane antivirusnih softvera. Polimorfni virusi su virusi koji mutiraju prilikom svakog inficiranja, čime ostvaruju da detekcija na osnovu karakterističnog uzorka virusa nije moguća (izvor:infskolatrn)

Računarski rvi


Crv je računarski program koji kopira samog sebe sa jednog računara na drugi. Crvi se mogu koristiti za prenošenje virusa ili za zamenu postojećih datoteka verzijama datoteka koje predstavljaju Trojanske konje. Obično se crvi prenose preko računarske mreže koristeći nedostatke operativnih sistema u pogledu zaštite. Crvi se brzo replikuju i troše puno memorije na host računarima. Najčešće se prenose uz elektronsku poštu i uz dodatke elektronskoj pošti.

Između crva i virusa ne postoji baš uvek jasna granica. Crvi su dosta slični virusima, ali između njih postoji razlika. Za razliku od virusa, za aktiviranje crva nije potreban korisnik i oni skrivaju svoje širenje na druge računare. Propagacija crva može biti mnogo brža od propagacije virusa. Brzina propagacije je proporcionalna broju ranjivih računara.

Trojanski konj u računaruTrojanski konj - trojanac je program koji se najčešće prenosi na ciljni računar kao nevidljivi dodatak uz neki drugi program, a zatim dolazi do njegovog aktiviranja. Mogu se preneti kopiranjem programa, skidanjem sa Interneta, kao i otvaranjem dodatka u elektronskoj pošti. Aktivnosti Trojanskih konja mogu biti veoma različite. Mogu da obrišu podatke, pošalju svoju kopiju na sve računare sa liste elektronske pošte i da omogući dodatne napade na dati računar. Obično ostvaruju povezivanje sa nekim udaljenim računarom i prenose informacije sa računara na kome su instalirani.

Trojanski konji koji se izvršavaju u okviru jezgra operativnog sistema su najopasniji. Tada ovi programi imaju potpunu kontrolu nad datim sistemom. To znači da programi kao što su, na primer, drajver uređaja, screen saver i bilo koji drugi programi koje operativni sistem izvršava predstavljaju potencijalni izvor napada.

Trojanski konji se najčešće prikazuju kao korisni programi, ali u suštiti oni uvek imaju neku neželjenu aktivnost po onoga ko ih koristi. Oni se koriste za indirektno izvršavanje funkcija koje neautorizovani korisnici ne bi mogli da ostvare direktno.

Brisanje virusa u laptopu i PC računaru

 • Postupak brisanja virusa na laptopu, računaru ili tablet uređaju zavisi od niza faktora, kao što su: vrsta virusa, nivo oštećenja operativnog sistema, stanje laptopa odnosno PC računara.
 • Čišćenje virusa se obavlja u izolovanom okruženju gde virusi nisu sposobni da se povežu sa svojim autorom.
 • Većina virusa nije aktivna u Safe mod-u, pa se i na taj način mogu neutralisati. Ali, postoje i specijalno prilagođeni virusni programi koji su aktivni non-stop i takve viruse je veoma teško ukloniti. Naravno, mi imamo uvek načina da rešimo i najteže slučajeve.
 • Dosadne reklame i takozvani iskačući prozori (popup) zbog koji vrlo često korisnici instaliraju Ad-Block (blokiranje reklama) nisu tako opasni osim ako nisu deo već postojećeg virusa koji i na taj način želi da zavara svoje aktivnosti. Anti-Malware ih najčešće prepoznaju kao Trojance (trojanski konj).
 • Antivirusni program ima zadatak da štiti računar od većine poznatih virusa. Međutim, ne postoji najbolji antivirus koji je 100% uspešan u borbi protiv virusnih pretnji jer su autori virusa prefigovani i stalno pronalaze neki novi način da zaobiđu AV zaštitu. Generalno govoreći, Windows već poseduje svoj antivirusni program "Windows Defender ili Microsoft Security Essential". Ako želite da koristite neki određeni antivirus, možete se odlučiti za recimo: 360 Total Security, Avast, BitDefender, Avira, AVG, Eset NOD, Kaspersky, Panda ... itd.

Nakon čišćenja laptopa i računara od virusa, instaliramo po nama najbolji antivirusni / antimalware program koji će vas štititi od novih pretnji.

Antivirusna zaštita i najbolji antivirusni program

Kao što smo već napisali, ne postoji najbolji antivirusni program, već postoje više efikasni i manje efikasni AV.

Individualna je stvar i stvar navike koji ćete antivirus koristiti kao zaštitu na vašem laptopu/računaru.

Programi koje vam možemo instalirati a koji se naknadno plaćaju: AutoCad, Photoshop, Adobe Ilustrator, 3D max, posebno prilagođeni programi za firme i fizička lica, knjigovodstveni programi, programi za dizajn ...itd.

Instalacija sistema prosečno traje oko 2 sata i za to vreme se instaliraju svi potrebni drajveri i programi, vrši se podešavanje sistema (optimizacija), kako bi ste normalno mogli da koristite vaš PC ili laptop računar.