INSTALACIJA SISTEMA: 1.500 din
Kontakt Telefon
064 242 60 60
Adresa laptop servisa
Dimitrija Tucovića 136, Zvezdara, Beograd
Radno vreme
Pon - Pet: 10:00 h - 18:00 h
Subotom 10:00 h - 15:00 h
Nedeljom samo brzi servis

Instalacija Sistema

instalacija sistema laptop servis bgd

Instalacija sistema se obavlja na novi ili stari laptop, računar ili tablet uređaj kada nema sistema ili je stari sistem postao spor, podiže se dugo ili se uopšte ne može startovati kako treba. Cena instalacije sistema košta 1500 dinara.

Kupio/la sam novi laptop, desktop računar ili tablet bez operativnog sistema i potrebna mi je instalacija sistema ... šta da radim ? . Pozovite naš laptop servis ili nam pošaljite email, Viber, WhatsApp poruku kako bi smo došli kod Vas i obavili instaliranje sistema na licu mesta. Instalacija sistema traje između 1,5 h - 2 h. Kompletno sa instalacijom drajvera, podešavanjem i instalacijom pratećih programa maksimalno može potrajati do 3-4 h ako dođe do nepredviđenih poteškoća.

Napomena: Cena instalacije sistema ne obuhvata eventualni bekap podataka odnosno spašavanje podataka sa sistemske particije (najčešće C). Bekap podataka se naplaćuje dodatno u zavisnosti od količine podataka po ceni već od 1.500 din.

Operativni sistemi koji se najčešće traže i koji se instaliraju sa CD/DVD odnosno USB-a su: Windows 10, Windows 7 i Windows 8.1, Linux Mint, Ubuntu, Mandriva, OpenSUSE, Centos (serveri), MAC. Ne postoji univerzalno pravilo po kome se instalira sistem na određeni računar. Razlog tome je što u većini slučajeva stariji računari i laptopovi brže rade pod 7-icom, dok se često dešava da i nov laptop ili desktop računar radi sporo pod 10-kom. Konfiguracija računara i laptopa direktno utiče na izbor koji operativni sistem treba instalirati ?

Savet servisera: Ako ste navikli da radite u Windows 7 OS, verovatno ćete se što duže, do kraja zadržati na njemu. Mi vam nećemo nametnuti bilo koji drugi sistem već ćemo vam ostaviti sedmicu. Razloga je puno, a pre svega je Windows 7 zaista fino brušeni dijamant koji je Microsoft pažljivo prilagođavao korisnicima širom sveta kroz razne pokušaje (Vista). Iako će kroz vreme sedmica nestati, njeni korisnici će je pamtiti po zaista lepo prilagođenom dizajnu, funkcijama, stabilnosti ... itd. Što se tiče verzije Windows-a, instalacija podrazumeva poslednje ažurirano izdanje sistema (trenutno 1709) tako da nije potrebno raditi dodatno ažuriranje. Dešava se da korisnici žele da se isključi "update" Windowsa što i mi predlažemo kako ne bi došlo do problema koji najčešće nastane kod prekida konekcije pa se pojavljuje plavi ekran sa greškom u Windowsu.

Windows 10 generalno u svim svojim verzijama zahteva jače mašine. Kada je reč o desktop računarima, pre svega je potrebna kvalitetna matična ploča (Asus, Gigabyte, Msi), dobar procesor na primer (i3,i5, i7, AMD FX6, FX8), zatim dovoljno DDR3 RAM memorije (minimum 4 GB), uz to bi se odlično uklopio i SSD disk od 128 GB (samo za operativni sistem). Grafička igra važnu ulogu za kvalitetan i brz prikaz slike pa treba uzeti što bolju grafičku kartu, recimo (minimum GeForce GTX 560). Napajanje bi trebalo da je kvalitetno 500W.

Laptopovi jednako dobro rade pod OS Windows 10, ali su u isto vreme i izbirljiviji i osetljiviji od desktopa. To znači da sve zavisi koji laptop ste kupili, za koliko para i koja je konfiguracija. Recimo, nebitno koji je brend laptopa u pitanju (Asus, Acer, Compaq, Dell, emachines, Hp, Fujitsu, IBM, Lenovo, Samsung, Sony, Toshiba...itd), prvi i najvažiji je izbor procesora CPU (minimum intel i3 ili AMD neki quad core, pri čemu treba obratiti pažnju na radni takt procesora koji se izrazava u Gigahercima GHz. Sve ispod 2,5 GHz je slabo i radiće vam sporo laptop). RAM memorija na laptopu bi trebalo da bude 8 GB. Ako ste pri parama, umesto hard diska ubacite SSD disk za operativni sistem, gde je 128 GB sasvim dovoljno. Umesto DVD rezača možete ubaciti HDD po želji za podatke. Grafička karta na laptopu je od izuzetnog značaja ako se laptop koristi za dizajn, ali i za video produkciju ili samo gledanje Youtube snimaka u HD i 4k rezoluciji. Ako se ne razumete mnogo u računare, najbolje je da pitate prodavca ili pogledate na laptopu da li postoje nalepnice tipa Intel Inside i3, i5, i7 kao i AMD, AMD FX ... itd). Laptop koji ima zasebnu grafičku kartu, pored nalepnice o tipu procesora ima i nalepnicu grafičke kartice koja je u laptop integrisana.

 

Dolazak PC servisera je besplatan za uži centar Beograda (gradsko jezgro) a cena kompletne instalacije sistema je 1500 dinara. Terenska instalacija sistema (dolazak) van gradske zone se naplaćuje.

Instalacija sistema Windows 10, 8, 7, XP, Linux, MAC

  • Određivanje računarske kompatibilnosti za instalaciju – Neki softveri rade na nekim računarima a neki ne. Takođe sam operativni sistem je podržan ili ne od strane hardvera laptopa, računara ili tableta. Naši stručnjaci će utvrditi da li je vaš laptop ili računar komaptibilan sa operativnim sistemom (OS) o kome razmišljate
  • Instalacija sistema se obavlja sa CD/DVD ili USB fleša – Ako laptop ili desktop računar nemaju ugrađen DVD čitač, potrebno je instalaciju pokrenuti sa USB uređaja. Naši laptop serviseri će proveriti koji operativni sistem može pokrenuti vaš laptop ili PC računar.
  • Instalacija drajvera – se obavlja kako bi sve komponente u laptopu i računaru bile pravilno povezane i funkcionisale bez problema. Svaki laptop zahteva odgovarajuće drajvere u odnosu na operativni sistem.
  • Ažuriranje softvera – Povremeno je potrebno izvršiti ažuriranje softvera (update), Windows-a, drajvera, bios-a i programa. Svako ažuriranje donosi neka poboljšanja ili ispravke nekompatibilnosti u odnosu na prethodnu verziju.
  • Instalacija programa i kreiranje prečica (ikonice) – Takođe ćemo vam obaviti instalaciju potrebnih programa i kreiranje prečica na radnoj površini.

Pre nego što vam predamo laptop/desktop računar sa novim operativnim sistemom na korišćenje, dobićete našu tehničku pomoć kako se određeni programi koriste.

Instalacija Programa

Ukoliko su vama ili vašoj firmi potrebni određeni programi koji ne spadaju o osnovne prilikom instalacije, naš laptop servs računara će vam izaći u susret.

U osnovne programe instalacije sistema ubrajamo: Antivirusni program, Adobe pdf čitač, Audio plejer, Video plejer, Internet pretraživač (Chrome, Firefox, Opera), Skype + GRATIS paket MS Office 2007 / 2010 (Word, Excel, Outlok, Power Point, Visio ... itd.

Programi koje vam možemo instalirati a koji se naknadno plaćaju: AutoCad, Photoshop, Adobe Ilustrator, 3D max, posebno prilagođeni programi za firme i fizička lica, knjigovodstveni programi, programi za dizajn ...itd.

Instalacija sistema prosečno traje oko 1,5-2 sata i za to vreme se instaliraju svi potrebni drajveri i programi, vrši se podešavanje sistema (optimizacija), kako bi ste normalno mogli da koristite vaš PC ili laptop računar.